Kassai Klíma Kft. | Bemutatóterem: 1173 Budapest, Pesti út 256. | Telefon: + 36 1 609 4452

Hűtőhűtőkamra ajtószerkezetének kialakítása

1.      Nyílóajtó:

 

Kisebb méretű hűtőkamráknál szokás alkalmazni, amennyiben elegendő hely áll rendelkezésre a nyitáshoz a helyiségben.

 

Az ajtó nyitásának iránya alapján van:

 

-            „jobbos ajtó”: az ajtóval kívülről szembe fordulva a zsanér a jobb oldalon van:

 

-            „balos ajtó”: az ajtóval kívülről szembe fordulva a zsanér a bal oldalon van:

 

Az ajtó nyitásának irányát tulajdonképpen a vele ellentétes irányú árubetöltés határozhatja meg.

 

A nyíló ajtó mérete tetszés szerint gyártható, de a leggyakoribb méret:

 

-                 Kisebb méretű hűtőkamra esetében (4 m x 4 m alapterületig, 30 m3 belső légtérfogatig): 900 mm x 1800 mm

 

-                 nagyobb méretű hűtőkamra esetében (4 m x 4 m alapterület, 30 m3 belső légtérfogat felett), olyan hűtőkamráknál, ahol a betárolás béka segítségével, és a rá helyezett raklapon történik: 1200 mm x 1800 mm

 

Amennyiben a hűtőhűtőkamra telepítésére rendelkezésre áll előre kialakított helyiség, a hűtőkamraméret növelése, és a hely maximális kihasználtsága érdekében érdemes minél nagyobb hűtőkamrát kialakítani, a helyiséget kitölteni vele. Az ajtó nyitásához, és az áru betöltéséhez azonban megfelelő méretű oldalfalnyílásra van szükség, melynek szélessége legalább 400 mm – el szélesebb kell, hogy legyen, mint az ajtó szélesség. Így ha az ajtó szélessége: 900 mm, akkor 200+200 mm szabadnyílást biztosítani kell az ajtótól mérve mindkét távolságban. Ennek megfelelően 200 + 900 + 200 = 1300 mm szélességű nyílás legalább szükséges.

 

 

2.      Tolóajtó:

 

Alkalmazása (indokolt esetben, mert jóval drágább, mint a nyitó ajtó!):

 

-       Elsősorban hűtőházaknál, és olyan hűtőkamráknál szokás alkalmazni, ahol targoncával történik az áru betöltése. Az ilyen hűtőkamráknál a padló mindenképpen süllyesztett kivitelű kell, hogy legyen, sík utat biztosítva a targoncával való közlekedés céljából a hűtőkamrák között.

 

-       3 x 3 m alapterületű (20 m3 belső légtérfogatú) vagy annál nagyobb méretű hűtőkamráknál, ahol nincs elegendő hely ajtónyitásnak. Ennél kisebb méretű hűtőkamra esetében a tolóajtó sín pályája túllóghat a hűtőkamrán:

 

 

Fontos szempont még a hűtőkamra ajtajának pozíciója is. Ha lehet, akkor az ajtót érdemes a hűtőkamra közepén elhelyezni. A gyártóhoz időben el kell juttatni az ajtó helyzetét, pozícióját. Ehhez rajzot kell készíteni, melyet faxon vagy e-mailben el kell küldeni a gyártónak. A helyszínen ezen ugyanis már nem tudunk változtatni!

Minden jog fenntartva Kassai Klíma Kft. részére 2012.
Adatkezelési nyilatkozat