Kassai Klíma Kft. | Bemutatóterem: 1173 Budapest, Pesti út 256. | Telefon: + 36 1 609 4452

A hűtőhűtőkamra méretezésének lépései

Hűtőkamrában tárolandó áru típusa, és a hűtőkamrában tartani kívánt belső levegő hőmérséklete alapján megkülönböztetünk

 

-  Normál hűtési tartományt (tb > 0°C: hús, zöldség, virág…stb. tárolására)  biztosító hűtőkamra és jellemző tulajdonságai:

 

0 és 10 °C között tartsa a belső léghőmérsékletet. ± 2 °C hőmérséklet differenciával a szabályozó tartani képes a belső léghőmérsékletet.

 

Az összes hűtőkamra (kivéve sokkoló) előhűtött termékek tárolására alkalmas (pl.: a vágóhídról beérkező hús, a nagykereskedésből a zöldség előhűtve érkezik a boltokba. A virág nem jelent nagy hőterhelést, mert hőtároló tömege kicsi.).

 

Abban az esetben, ha a termék nem előhűtött (pl. családi gazdaság: a levágott sertést előhűtés nélkül helyezik a hűtőmakrába), akkor az árajánlat mintában szereplő adott belső levegő térfogatnál eggyel nagyobb légtérfogathoz tarozó gépészetet kell kiválasztani (a hűtőkamra méret változatlan, de a gépészet mérete: elpárologtató (=”hőcserélő”), aggregát az egy hűtőkamra mérettel nagyobb méretnek megfelelő gépészet).

 

-  Mélyhűtő tartomány (t < 0°C): az áru gyakran a tartani kívánt hőmérsékleten érkezik meg, így lehűléshez szükséges többlet hűtési hőterhelés nincs.

 

A hűtési hőterhelés számításánál figyelembe kell venni, hogy a betárolt áru hőmérséklete amennyiben magasabb, mint tartani kívánt belső léghőmérséklet, így a betárolást követően lehűlésből adódó többlethűtési hőterheléssel kell számolni. Ehhez jön még hozzá a hőntartáshoz szükséges, a hűtőkamra falán át a külső környezetből, a hőmérsékletkülönbség következtében kialakuló konvektív hőnyereséget.

 

A hűtőkamra méretezése során figyelembe vesszük, hogy gyakori, hogy a hűtőkamra ajtó nyitásakor a hő veszteség nagymértékben megnő, a hőmérséklet ugrásszerűen megemelkedik. A hűtött áru állagvédelme érdekében érdemes azt a többlet hőterhelést figyelembe venni a méretezéskor, annak érdekében, hogy az áru ne melegedjen fel.

 

Hőmérséklet szint alapján megkülönböztetünk:

 

- Normál hűtőkamrát: a belső léghőmérséklet (t) (0) – (12) [°C]

 

- Mélyhűtőkamrát: a belső léghőmérséklet (t): (-18) – (0) [°C]

 

Mélyhűtő hűtőkamrák esetében az ajtó nyitás-csukás ritkábban fordul elő, így az ennek következtében kialakuló infiltrációs hőnyereség mértéke viszonylag alacsony, így a 100 W/m3 fajlagos konvektív hőnyereséggel elegendő végezni a méretezést.

Normál hűtési tartományban (t > 0°C) 200 W/m3 fajlagos konvektív hőnyereséggel érdemes végezni a méretezést. Ennek az oka, hogy az ilyen hőfokú hűtőkamrákban az áru ki-és betárolása miatt az ajtó gyakori nyitása megnő az infiltrációs hőnyereség.

Magasabb hűtési tartományban (t > 10°C), klímatartományban a kondenzáció mértéke lecsökken, nincs jegesedés, így olvasztási ciklus sem következik be. Ennek megfelelően 50 W/m3 fajlagos konvektív hőnyereséggel elegendő végezni a méretezést.

Ha a hűtőkamra kültérben van, vastagabb panelből kell gyártatni, és árnyékolást kell előírni, melynek kivitelezése (pl. Lindab lemezt helyeznek a hűtőkamra fölé, négy ponton oszloppal alátámasztva) a Megrendelő feladata.

Hűtőkamra méretek:

Rendelkezésre áll egy adott méretű helyiség, amit ki akarunk használni. A cél, hogy a hűtőkamra töltse ki a teret. A fal egyenetlensége miatt és a levegő áramlása miatt 3-3 cm-el (30-30 mm-el) rövidebb hűtőkamrát kell gyártatni. Pl. amennyiben a helyiség 3 x 2 m-es, akkor 3-(2x0,03) X 2-(2x0,03) m = 2,94 m x 1,94 m külső befoglaló mérettel rendelkező hűtőkamraát kell legyártatni, és a gyártónak ezen méreteket megadni (100 mm falvastagságú panel esetében így a hűtőkamra belső méretei: 2,94-(2x0,1) X 1,94x(2x0,1) = 2,74 m x 1,74 m).

A falvastagság (oldalfal, tető, padló vastagsága) a gyártó standard méretei alapján az alábbiak:

 

Amennyiben a hűtőkamra beltérben kerül elhelyezésre:

-  Normál hűtési tartomány esetén: 70 mm

-  Mélyhűtő tartományban: 100 mm

 

Amennyiben a hűtőkamra kültérben kerül elhelyezésre:

 

-  Normál hűtési tartomány esetén: 100 mm

-  Mélyhűtő tartományban: 200 mm

 

A hűtőkamra teteje:

A tető magassága a gyártó általi standard méretek alapján 2300 mm belmagasságú. A hűtőkamra felett azonban 10 cm kell, hogy legyen a mennyezet és a tető közötti távolság, mert ellenkező esetben nem lehet beilleszteni a tetőt. Amennyiben a helyiség belmagassága kisebb, mint 2300 mm, akkor a hűtőkamra belmagasságát lehet csökkenteni, melyet a gyártóval le kell egyeztetni. A hátránya az alacsony belmagasságú hűtőkamráknak, hogy kényelmetlenebb bepakolni az árut.

 

Minden jog fenntartva Kassai Klíma Kft. részére 2012.
Adatkezelési nyilatkozat