Kassai Klíma Kft. | Bemutatóterem: 1173 Budapest, Pesti út 256. | Telefon: + 36 1 609 4452

Hűtőkamra padlószerkezetének kialakítása

Normál hűtésű hűtőkamra (tb > 0°C) általában padló nélkül készül (nincs kialakítva önálló padló, a hűtőkamratest a rendelkezésre álló vagy erre a célra előkészített beton alapra kerül elhelyezésre).

Amennyiben felesleges a padlószerkezet, esetleg érdemes felhívni a figyelmét az érdeklődőnek, a padló hátrányos tulajdonságára is: növeli a beruházás költségét; a padlót nem lehet teljesen pára ellen szigetelni, így a húsáru esetén a húslé befolyhat a panelek közé, és idő után rohadni fog, valamint amennyiben nem süllyesztet a padló, mely előzetes beton munkálatokat igényel, küszöböt kell kialakítani, melyen az árut nehézkesebb átemelni.

Amennyiben azonban alatta pince, mélygarázs vagy fűtött helyiség van, akkor szükséges a padlószerkezet kialakítása!

Amennyiben hűtőkamra padlószerkezetre igény van, a szintkülönbség problémát ki lehet küszöbölni, amit előre le kell tisztázni a megrendelővel, hogy igényli-e. Amennyiben igen, a gyártóval szintén le kell egyeztetni. A gyártó fogja megmondani a süllyesztés mértékét. Ezt az információt kell időben továbbítani a megrendelőnek.

 

Minden olyan hűtőkamra, amelynek lesz padlója, annak érdekében, hogy a betonalap ne fagyjon föl: a padló alját szellőztetni vagy fűteni kell! :

 

Hűtőkamrákat (normál hűtő és mélyhűtő hűtőkamra) természetes szellőztetéssel szokás fagyás ellen védeni: 300 mm távolságban 40x40 mm keresztmetszetű műanyag lécek kerülnek elhelyezésre a betonalap és a hűtőkamra padlója közé:

Amennyiben a hűtőház normál hűtési hőmérsékletű ház (tb > 0°C), és padló nélküli a rendszer, abban az esetben ajánlott a talajbeton alá hőszigetelést tenni (5-10 cm vastagságút). Ellenkező esetben a hőveszteség nagyobb, a a hűtési teljesítmény, és ezzel együtt az energiafelhasználás mértéke is nagyobb lesz.

 

Hűtőházakat (normál hűtő és mélyhűtő ház) villamos fűtőbetéttel szokás fagyás ellen védeni:

 

Amennyiben a hűtőház mélyhűtő hűtési hőmérsékletű ház (tb < 0°C), hűtőkamra padló kialakítás minden esetben szükséges, (még akkor is, ha a talajbetonban már előzetesen lefektettek hőszigetelést!) Ennek az oka, hogy a talajban lévő nedvesség, ahogy a beton pórusaiba kerül, a mélyhűtés miatt a beton szétfagy, feltöredezik, és tönkre megy.

Megoldás: kell hűtőkamra padló, melyet süllyeszteni kell, ellenkező esetben a szintkülönbségből adódóan a targonca nem tud átmenni az adott esetben a szintkülönbség miatt kialakított küszöbön.

 

Az ilyen szerkezetű padlózatok esetében a rendszer telepítésének lépései az alábbiak:

 

1.    Acél négyzetháló elhelyezése, melyre rárögzítjük az elektromos fűtőszálat: 2 db szál kerül elhelyezésre, melyet felváltva használunk, így élettartalma hosszabb lesz, és amennyiben az egyik fűtőszál meghibásodik, akkor van egy pót-fűtőszál. (MI végezzük el a munkafázist)

2.    Erre rájön 5 cm betonréteg (A Megrendelő alakítja ki építészekkel. Óvatosan kell a betont ráönteni, odafigyelve arra, hogy Ne szaggasa szét a fűtőbetétet!!)

A beton megkötésének ideje: minimum 1 hét. Miután ez megkötött, tudjuk folytatni a munkát.

3.    Fölépítjük a kamrát, elhelyezünk 2 cm vastagságú hungarocell hőszigetelést a hűtőkamra körül dilatációból adódó méretváltozás miatt (MI végezzük el a munkafázist).

4.    Elhelyezik a 2x10 cm hőszigetelő réteget (amiatt fontos két részben elhelyezni, mert az egyik réteg becsúszik a hűtőkamra oldalfala alá, a másik réteg lapok, pedig erre keresztbe kell, hogy elhelyezésre kerüljön, mert a felette elhelyezett beton a kiöntés során folyik, és a két hőszigetelő réteg egymással ellenkező irányú lefektetése esetében a folyó beton nem fog áthatolni a hőszigetelő rétegek között.) (A Megrendelő alakítja ki építészekkel)

5.    Acél négyzetháló elhelyezése a hőszigetelő réteg tetején, a hűtőház belsejében (MI végezzük el a munkafázist).

6.    Végül erre ráöntenek 20 cm vastag beton réteget. Ajánlott beton védőszegély (8 cm széles, 50 cm magasságú) kialakítása, és a padlózat, valamint a szegélyek műgyantával történő borítása (fizikai védelem céljából). (A Megrendelő alakítja ki építészekkel)

Minden jog fenntartva Kassai Klíma Kft. részére 2012.
Adatkezelési nyilatkozat