Kassai Klíma Kft. | Bemutatóterem: 1173 Budapest, Pesti út 256. | Telefon: + 36 1 609 4452

Légelosztó tömlő szerepe a hűtéstechnikában

Az olyan hűtött terekben, ahol emberek dolgoznak, vagy huzamosabb ideig tartózkodnak (egész napos munka), ott egy légelosztó zsákot, tömlőt szükséges helyezni, rögzíteni az elpárologtatóra a megfelelő komfortérzet biztosítása érdekében. Ez úgy működik, mint egy anemosztát, ez tulajdonképpen egy befúvó szerkezet, mely egyenletesebb légsebesség eloszlást biztosít a benntartózkodó emberek számára.

 

Az acélsodrony egyik vége a falba van rögzítve (dübelezve), a másik vége, pedig az elpárologtatóhoz.

 

A fémkarikák, pedig kötegelővel vannak az acélsodronyhoz rögzítve.

 

Amennyiben a helyiség rendelkezése miatt szükséges légeloszló tömlőt helyezni az elpárologtatóra, akkor 1 ventilátoros elpárologtatót érdemes kiválasztani. Nem jó, ha túl sok légeloszló tömlő halad a helyiségben, mert annak is van hely igénye, és ára.

 

A kiválasztott elpárologtató teljesítménye nagyobb, amennyiben a hűtőközeg tényleges elpárolgási hőmérséklete magasabb, mint a katalógusban megadott érték. Ekkor ki lehetne választani kisebb elpárologtatót is, de valahol túl kell méretezni a biztonság miatt. Árban nincs nagy különbség két hőcserélő méret között.

 

 

1.      Légelosztó tömlő kiválasztása:

 

A légelosztó tömlő átmérőjét az elpárologtató ventilátorának átmérője határozza meg. Hosszát, pedig a helyiség hossza.

 

Pl.: a ventilátor átmérője: 350 mm, a helyiség hossza: 6 m, akkor a tömlő mérete: ᶲ 350 x 6000 mm

 

Nagyobb tömlő hosszúság (hosszabb, mint 10 m) igénye esetében 2 db elpárologtatót szükséges kiválasztani, és így összesen 2 db tömlőt alkalmazni, mert a ventilátor emelőmagassága hosszabb tömlőt nem bír el, és a levegő nem jut el a tömlő végéig, ráadásul a ventilátort lefojtjuk!

 

Az elpárologtatókat a tömlőkkel együtt az adott helyiségben érdemes egymás mellé helyezni, és nem egymással szemben, mert akkor a ventilátorok egymás ellen dolgoznak!

 

A tömlő és az elpárologtató elhelyezésének szempontja:

 

Függ a helyiség geometriai adottságaitól. Függ a berendezések, gépek magasságától is. Amennyiben a mennyezetig érnek a berendezések, a tömlőt csak a berendezésig lehet vezetni vagy a berendezések között, mellett. A tömlőnek a hely igénye a tömlőátmérő 1,5-szerese, amikor a ventilátor leáll (műszak végén), a tömlő összeesik. Így előfordulhat, hogy a tömlő nem tud végig haladni a helyiség teljes hosszán, de annyi hely még rendelkezésre áll, hogy az acél sodronyt a teljes helyiséghosszon végigvezetem, és a falba rögzítem a végét. Az elejét az elpárologtatóhoz is rögzíthetem.

 

Ajtó fölé is gyakran szokás elpárologtatót helyezni, amennyiben elegendő hely áll rendelkezésre.

Minden jog fenntartva Kassai Klíma Kft. részére 2012.
Adatkezelési nyilatkozat